dimecres, 11 de febrer del 2015

LES CONCEPCIONS CORPORALS

L’última pràctica realitzada a classe d’Educació del Moviment consistia en cercar en internet imatges que ens evocaren a les distintes parts que es tracten a l’article: “Las concepciones sociales del cuerpo y su influencia en el currículum de la Educación física” publicat en l’any 2001 per Samaniego. V i Sánchez. R, el qual el podem trobar en el blog de Victor Pérez-Samaniego: http://edmov.blogspot.com.es/ .

Aprofitant aquesta pràctica, he decidit pujar les fotos que jo he buscat a internet i fer un breu comentari personal de perquè he elegit cadascuna d’aquestes fotos i a quina part de l’article m’ha recordat al observar-les.


He cercat les 4 fotos que veureu a continuació:


La primera, com fàcilment deduireu, m’ha traslladat ràpidament a la concepció utilitària del cos, fent referència a la metàfora del cos-màquina, on el cos és simplement un instrument d’acció motriu. Per tant s’iguala el moviment del cos al moviment de qualsevol objecte, de manera que aquest moviment te sempre una finalitat inherent i es pot mesurar, controlar, etc.




La segona em recorda a les teories filosòfiques que donen pas a la metàfora del cos-màquina que hem vist en la primera foto.  En aquesta foto es representa la teoria cartesiana del dualisme, segons la qual tota part, té una part contraria. Més concretament es representa el cos com a presó del ànima; el cos com un contenidor roí en el que es troba confinada la part espiritual de l’ésser humà i que al estar subjecta a necessitats, emocions, etc. Allunya a l’ànima d’aconseguir els seus veritables objectius.



La tercera foto, és la manera en la que jo entenc la concepció monista del cos, on aquest és tot un, no es poden diferenciar una part material d’una altra material. Per tant s’entén el cos en la seua totalitat com un centre de sensacions que ens provoquen les vivències i la interacció amb el mon que ens envolta, així que deuríem estar predisposats a valorar el moviment i no entendre’l com una simple acció mecànica.



En l’última foto, espere que s’observi clarament la diferència entre les concepcions socials segons les diferents cultures a les que pertanyem, en aquesta foto observem algunes modificacions corporals, que sens dubte ens poden parèixer lletxes, inclús roïns per a la salut, mentre que en altres pot ser una cosa totalment normal, una moda, tal vegada un símbol de saviesa o valentia...

Fins aquí aquest post, espere que us hagi agradat i us siga útil.
Gràcies. 

2 comentaris:

  1. Una vegada he llegit la entrada que has publica, pense que es util, les imatges que has triat hem pareixen molt interessants, sobre tot la de la concepció monista la cual es sembla molt encertada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Josep per visitar i per ser el primer en comentar al meu blog

      Elimina